Skip to main content

Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun 30. Yılına Doğru: Kadına Yönelik Şiddete Işık Tut - Nedenler, Sonuçlar, Çözümler

un women

TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi, 28 Kasım 2024 tarihinde Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), SDG5 Network ve Ankara Kent Konseyi Gençlik Meclisi İş Birliği ile, "Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun 30. Yılına Doğru: Kadına Yönelik Şiddete Işık Tut - Nedenler, Sonuçlar, Çözümler" başlıklı bir etkinlik gerçekleştirildi.

TED Üniversitesi Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen ve iki bölümden oluşan etkinlik, Dr. Burcu Asena Salman’ın moderatörlüğünde, TED Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zuhal Yeşilyurt Gündüz, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Ülke Direktörü Asya Varbanova ve SDG5 Network Kurucu Üyesi Burcu Sarı Karademir’in açılış konuşmalarıyla başladı.

BM Kadın Birimi Kampanya Videosu’nun gösteriminin ardından, etkinliğin ilk bölümü olan panele geçildi. Doç. Dr. Beril Türkoğlu’nun moderatörlüğünde yürütülen ve kadına yönelik şiddetin neden ve sonuçlarının Pekin Deklarasyonu (Pekin +30) çerçevesinde tartışıldığı panelde, ODTÜ Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Yıldız Ecevit “Pekin Dünya 4. Kadın Konferansı’nı Hatırlamak,” TED Üniversitesi İşletme Bölümü’nden Prof. Dr. Şebnem Akipek Öcal “Pekin+30 ve Türkiye’nin Hukuki Durumu,” Kadın Dayanışma Vakfı’ndan Esma Nur Kaşram “Kadın Örgütlerinin Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Alanında Yürüttüğü Çalışmalar ve Bu Alandaki Savunuculuk,” Başkent Gençlik Meclisi’nden Hilal Gedik “Genç Kadınlar için Güvenli Alanın İnşası: Kamusal Alanda Genç Kadın Güvenliği ve Kurumsallaşma” ve TED Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Doç. Dr. Selin Akyüz “Erkeklerin Cinsiyet Eşitliğindeki Yeri” başlıklı konuşmalarını yaptılar.

Panelin ardından yürütülen ikinci bölümde farklı üniversite ve bölümden öğrenciler, Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu’nun 12 kritik alanı üzerinden, kadına yönelik şiddet konusunda çözümlerin üretileceği grup çalışmasına katıldılar. Bu çalışmada öğrenciler, 12 kritik alan doğrultusunda gruplara ayrıldılar ve gruplardan sorumlu olan Prof. Dr. Kezban Çelik, Dr. Sinem Sözen Özdoğan, Dr. Öğr. Üyesi Gülçin Con Wright, Doç. Dr. Selin Akyüz,  Dr. Burcu Sarı Karademir, Prof. Dr. Birgül Demirtaş, Dr. Öğr. Üyesi Senem Yıldırım Özdem, Doç.Dr. Hande Sözer, Dr. Aslı Aygüneş, Dr. Öğr. Üyesi Duygu Onay Çöker/Prof. Dr. Hanife Aliefendioğlu, Doç. Dr. Beril Türkoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Şule Akdoğan’ın yürütücülüğünde çalışmalar gerçekleştirdiler. İlk özetin etkinliğin sonunda Dr. Burcu Sarı Karademir tarafından okunduğu çözümlerin, Gençlik Deklarasyonu olarak 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nde sunulması planlanıyor.