Türkiye’nin Kariyer Öncüleri ile Sohbetler - Hikmet Çetin
Kariyer Öncüleri ile Sohbetlerimizin yedincisini Dışişleri eski Bakanı Sn. Hikmet Çetin ile gerçekleştirdik. Dış politikanın ne olduğunu anlatarak sözlerine başlayan Sn. Çetin, Türkiye’nin eşi az bulunan bir coğrafyaya, tarihe ve konuma sahip olduğundan, farklı rejim ve yönetime sahip 7 komşu ülkesi bulunduğundan ve bunun dış ilişkilerdeki öneminden bahsetti.
Atatürk’ün devrimleri olmasa demokrasinin olmayacağını, ayrıca demokrasinin dayatılamayacağını, insanların değişik mezhep ve dinden olabileceğini ve bunu özgürce söylediğinde başına bir şey gelmiyorsa o zaman demokrasinin olduğunu söyledi. Öğrencilere Turgut Özakman’ın “Kurtuluş” kitabını mutlaka okumaları ve nasıl bu günlere gelindiğini anlamaları gerektiğini de ileten Çetin, öğrencilerin soruları üzerine Arap ülkelerinin politikalarına, Ermeni olaylarına, Kürt açılımına ve Dersim ile ilgili konulara da değindi. Bugünün koşulları ile o günleri yargılamanın doğru olmadığını, kendi neslinin yapamadığını, yeni neslin yapacağına inandığını belirtti.
Her dönem sevilen, uzlaşma gerektiğinde ilk akla gelen isim olmasını da, insanı sevmesinden, siyasetin kavga olmadığına ve demokrasinin bir uzlaşma rejimi olduğuna inanmasından kaynakladığını belirten Hikmet Çetin, uluslararası bölümü mezunlarına her yerde iş olduğunu, lisansüstü eğitimini farklı bir dalda yapmalarını, olanaklarını iyi kullanarak kendilerini iyi yetiştirmelerini tavsiye ederek sözlerine son verdi. Sn. Çetin sohbet sonrasında Radyo TEDÜ’ye de konuk oldu ve soruları yanıtladı.